Beste kliniek
Welke kliniek scoort het beste?
FYEO8.8
Retina Total Eye Care8.6
Lasik Centrum Boxtel8.6
Refractiecentrum Haaglanden8.6
OMC HanzeKliniek Groningen8.5


button-stel-je-vraag

Home » Nieuws » Bijziend of verziend?

Bijziend of verziend?

27-04-2012 (door Ooglaserplein)

Wat zijn de oorzaken van slechter zien?

Wanneer u zich oriënteert op een ooglaserbehandeling zult u vast de term refractiechirurgie ergens zijn tegengekomen, maar wat houdt deze vorm van chirurgie nu precies in? Refractie betekent letterlijk “breking van het licht”. De refractiechirurgie houdt zich bezig met het corrigeren van afwijkingen zoals bijziendheid, verziendheid of astigmatisme.

Welke afwijkingen kennen we en wat zijn de oorzaken.

Om scherp te kunnen zien moeten lichtstralen precies op het netvlies van het oog terechtkomen. In een normaal oog zorgt het hoornvlies en de lens ervoor dat het licht wordt gebroken en een scherp beeld oplevert. Wanneer de sterkte van het hoornvlies en de ooglens niet in verhouding staan tot de lengte van de oogbol, ziet u niet meer scherp. We praten dan niet over een oogziekte, maar van een refractieafwijking. In veel gevallen is daar een goede behandeling voor.

Oorzaken van refractieafwijkingen:

 • Verziendheid (hypermetropie)
  Wanneer iemand “verziend” is betekent dit dat hij of zij zonder bril niet goed kan zien van dichtbij. Dit wordt veroorzaakt door een te vlak hoornvlies of een “te kort oog”, waardoor het beeld achter het netvlies valt.

 • Bijziendheid
  Iemand is “bijziend” wanneer het hoornvlies te bol of het oog “te lang” is. Deze afwijking zorgt ervoor dat het beeld voor het netvlies valt. Het resultaat is een onscherp beeld bij kijken in de verte.

 • Astigmatisme
  Het kan ook voorkomen dat het hoornvlies niet precies bolvormig is zodat het licht in verschillende richtingen breekt.

 • Ouderdomsverziendheid
  Naarmate men ouder wordt, meestal vanaf een jaar of 40, is het voor de ooglens steeds moeilijker om scherp te stellen voor dichtbij. Zo ontstaat de behoefte aan een leesbril.

Hoe worden de refractieafwijkingen behandeld?

Voor de meeste refractieafwijkingen zijn prima oplossingen voor handen zoals een bril, contactlenzen of een operatie. Maar steeds meer mensen kiezen ervoor om hun ogen te laten laseren. De technieken om uw ogen te laseren worden steeds beter. Nauwkeuriger, sneller en minder napijn. Ook worden er steeds vaker lensimplantaties uitgevoerd.

Lees alle nieuwsberichtenShare/Bookmark
Vraag informatie aan!
Vul dit formulier in, U ontvangt gratis en vrijblijvend informatie van geïnteresseerde ooglaserklinieken
De heer  Mevrouw
Voornaam:
Naam:*
Postcode:*
Telefoon:*
E-mail adres:*
Wilt u op de hoogte blijven van nieuwe ontwikkelingen middels onze nieuwsbrief?