Staar vraagt om precieze operatie
Met het ouder worden gaat bij de meeste mensen het gezichtsvermogen geleidelijk achteruit. In veel gevallen is staar de boosdoener: de lens wordt troebel. “Als we dat constateren is dat slecht nieuws voor de patiënt”, zegt oogarts Sabah Meriwani. “Maar er is ook goed nieuws: het gezichtvermogen is goed te herstellen.”
“Als wij het over staar hebben, bedoelen we grijze staar ofwel cataract, zoals de officiële wetenschappelijke naam is”, zegt Meriwani. “Grijze staar is voor het grootste deel een ouderdomsverandering, waarbij de lens haar helderheid verliest. Het is een progressieve aandoening: de helderheid kan zodanig afnemen dat men slechtziend wordt. Maar doordat het zicht heel langzaam achteruitgaat, merkt men het soms pas in een laat stadium op. Vaak kan een bril nog uitkomst bieden, maar uiteindelijk is een operatie noodzakelijk.”
Vergruizen
Jaarlijks worden in Nederland zo’n 160.000 staaroperaties verricht. Dat gebeurt in MCA poliklinisch: de patiënt kan dezelfde dag nog naar huis. “Tijdens de operatie vervangen we de troebele lens door een lens van kunststof”, legt Meriwani uit. “Eerst vergruizen en verwijderen we de vertroebelde ooglens en vervolgens plaatsen we de kunstlens terug in het - schoongemaakte - zakje waarin de originele lens zat. Door de plaatselijke verdoving merkt de patiënt er weinig van. In 99 procent van de gevallen gebruiken we een druppelverdoving; men krijgt geen prik.” Een staaroperatie is een precieze operatie. “We maken een minuscuul sneetje (incisie). Een kleine incisie vergroot namelijk de veiligheid en versnelt de genezing. De apparatuur is inmiddels goed doorontwikkeld en zeer betrouwbaar.” Toch is er altijd een risicoaspect. Meriwani: “Als na de operatie een infectie optreedt, moet die snel en adequaat worden behandeld. Anders zou het in het ergste geval tot blindheid kunnen leiden.”
Multifocaal
De kunstlens heeft in principe één sterkte, waarmee je op afstand goed kunt zien zonder bril of met een bril met een heel kleine correctie. Om dichtbij goed te kunnen zien, moeten de meeste mensen er dus wel een leesbril bij dragen. “Maar dankzij de komst van een nieuwe generatie lenzen hoeft dat niet meer: afstand en dichtbij zijn geïntegreerd”, zegt Meriwani. “Deze multifocale lenzen zijn medisch gezien alleen niet voor iedereen geschikt en daarnaast hebben ze een meerprijs: patiënten moeten ze zelf bekostigen. Aan de andere kant is een multifocale bril ook niet goedkoop.” Meriwani is enthousiast over een nieuwe lens die momenteel in ontwikkeling is: de accommoderende lens. “Die heeft ook één sterkte, maar die benadert de natuurlijke lens heel sterk.”
Wordt bij een bezoek aan de oogarts staar vastgesteld? Dan krijgt u meteen data mee voor de operatie en controle-afspraken.
Lees alle nieuwsberichten