Beste kliniek
Welke kliniek scoort het beste?
FYEO8.8
Retina Total Eye Care8.6
Lasik Centrum Boxtel8.6
Refractiecentrum Haaglanden8.6
OMC HanzeKliniek Groningen8.5


button-stel-je-vraag

Home » Nieuws » Weinig daglicht vergroot de ogen

Weinig daglicht vergroot de ogen

15-08-2011 (door Ooglaserplein)

Mensen die wonen in gebieden met weinig daglicht, hebben grotere ogen dan mensen in zonnige gebieden. Ook hun hersenen zijn groter. Dit helpt hen om beter te kunnen zien bij het geringe daglicht. Dit verschijnsel doet zich ook voor bij nachtdieren.

 

Metingen aan ogen

Onderzoekers hebben deze conclusie getrokken nadat zij 55 schedels uit het Oxford Museum of Natural History met elkaar hebben vergeleken. Deze schedels zijn afkomstig van twaalf populaties die 1200 jaar geleden leefden in verschillende gebieden verspreid over de wereld. Dichtbij de evenaar werden de kleinste oogkassen gevonden met een lengte van ongeveer 22 millimeter. De grootste oogkassen waren 27 millimeter en behoorden toe aan de schedels van mensen die ver van de evenaar leefden in Scandinavië. De onderzoekers willen op grotere schaal metingen houden om te kijken of deze bevinding representatief is en ook opgaat voor de huidige wereldbevolking.

 

Werking oog

Hoe groter het oog is, des te gevoeliger het is voor licht. Het netvlies bevat cellen die gevoelig zijn voor licht. Zodra het oppervlakte van het netvlies toeneemt, wordt het oog dus gevoeliger  voor licht. Daarnaast kan door  een grotere opening meer licht naar binnen komen. vermoedelijk is er een groter brein nodig om deze extra lichtinval te verwerken.

 

Bron: The GuardianLees alle nieuwsberichtenShare/Bookmark
Vraag informatie aan!
Vul dit formulier in, U ontvangt gratis en vrijblijvend informatie van geïnteresseerde ooglaserklinieken
De heer  Mevrouw
Voornaam:
Naam:*
Postcode:*
Telefoon:*
E-mail adres:*
Wilt u op de hoogte blijven van nieuwe ontwikkelingen middels onze nieuwsbrief?