Beste kliniek
Welke kliniek scoort het beste?
FYEO8.8
Retina Total Eye Care8.6
Lasik Centrum Boxtel8.6
Refractiecentrum Haaglanden8.6
OMC HanzeKliniek Groningen8.5


button-stel-je-vraag

Home » Nieuws » Zonlicht houdt de ogen scherp

Zonlicht houdt de ogen scherp

21-06-2011 (door Ooglaserplein)

Kinderen en volwassenen doen er goed aan om veel buiten te zijn. Zonlicht  voorkomt bijziendheid. Lange tijd werd gedacht dat het staren naar computer- en televisieschermen ervoor zorgt dat we veraf minder scherp zien. Nieuw onderzoek toont aan dat bijziendheid vooral komt door het gebrek aan zonlicht. Kunstlicht werkt bijziendheid in de hand.


Naar buiten voor een scherpe blik

Om bijziendheid te voorkomen bij kinderen, moeten ze per week 10 tot 14 uur buiten doorbrengen. De tijd die ze onder schooltijd buiten doorbrengen, telt hier niet mee. De ogen krijgen zo hun benodigde hoeveelheid zonlicht. Het maakt niet uit of kinderen in een land wonen dat minder zonlicht krijgt in de winter. In landen met donkere winters, blijken kinderen in de zomer weer meer tijd buiten door te brengen dan kinderen die in zonnige landen wonen. Zo wordt het tekort aan zonlicht in de winter gecompenseerd, verklaart  onderzoeker Kathryn Rose in een interview met CNN. Rose doet belangwekkend onderzoek naar zichtafwijkingen aan de universiteit van Sydney.

 

Wat doet zonlicht met het oog?

Als je bijziend bent, is de lengte van je oogbol gegroeid. Hierdoor vallen lichtstralen vóór het netvlies van het oog in plaats van erop. Hierdoor ga je onscherp zien. Nu zorgt zonlicht ervoor dat de groei van de oogbol wordt tegen gehouden. Zonlicht stimuleert namelijk de aanmaak van dopamine in het netvlies. Dopamine remt de groei van de oogbol. Kunstlicht kan dit effect niet teweeg brengen. Want buitenlicht is tien keer sterker dan kunstlicht.

 

Bron: CNNLees alle nieuwsberichtenShare/Bookmark
Vraag informatie aan!
Vul dit formulier in, U ontvangt gratis en vrijblijvend informatie van geïnteresseerde ooglaserklinieken
De heer  Mevrouw
Voornaam:
Naam:*
Postcode:*
Telefoon:*
E-mail adres:*
Wilt u op de hoogte blijven van nieuwe ontwikkelingen middels onze nieuwsbrief?