Beste kliniek
Welke kliniek scoort het beste?
FYEO8.8
Retina Total Eye Care8.6
Lasik Centrum Boxtel8.6
Refractiecentrum Haaglanden8.6
OMC HanzeKliniek Groningen8.5


button-stel-je-vraag

Home » Ooglaseren » Woordenboek

Verklarende woordenlijst ooglaseren

Woordenboek:

A

Amblyopie
Amblyopie is de medische benaming voor een "Lui oog". Een lui oog ontstaat wanneer een deel van het gezichtsvermogen verloren gaat omdat het oog niet wordt gebruikt. Wanneer dit op jonge leeftijd wordt ontdekt is het met succes te behandelen.

Astigmatisme
Astigmatisme is een refractie- of brekingsafwijking van het oog, waarbij de lichtstralen in de horizontale as anders gebroken worden dan in de verticale as. Hierdoor ontstaat een een onscherp beeld, zowel bij het veraf als bij dichtbij kijken.

B
Bijziend
De latijnse benaming voor bijziendheid is myopie en wordt gebruikt voor het niet goed kunnen zien in de verte. De mate van bijziendheid wordt uitgedrukt in "min"

C

E
Excimer
Een Excimer-laser produceert een aantal korte lichtflitsen met een golflengte van 193 nanometer.De laser wordt met een hoge snelheid aangestuurd door een computer en via een kleine opening op het hoornvlies geplaatst.
De Excimer-methode kan astigmatisme, bijziendheid en verziendheid behandelen.

Epi-Lasik
Deze Epi-Lasik methode wordt al sinds 2003 in Nederland uitgevoerd. Deze behandeling is een combinatie van Lasek en lasik. Bij de Epi-Lasik methode wordt alleen het buitenste laag van het oog

Epitheel
Epitheel is de bovenste laag met cellen van het hoornvlies en heeft een dikte van circa 50 micron.

F
Femtosecond
Femtosecond is de nieuwste techniek om het flapje te snijden bij een ooglaserbehandeling. Het flapje wordt hierbij niet meer gemaakt met een mesje, maar met behulp van een computergestuurde laserstraal. Deze techniek is ook wel bekend als Intralase, Femtolasik of Intralasik.

G
Glare
Glare is de benaming voor lichtschitteringen die men tijdelijk kan waarnemen na een laserbehandeling.

H
Halo
Men spreekt van Halo's wanneer lichtbronnen worden omgeven door grote lichtbollen. Dit verschijnsel kan ontstaan bij staar en na refractiechirurgie.

Haze
Haze is een complicatie die kan voortkomen bij PRK of LASEK, waarbij het hoornvlies (tijdelijk) minder helder is.

I
Intralase-methode
Intralase is laserbehandeling die ook bekend is onder de namen Femtolasik, Femtosecond en Intralasik

L
Lasek
Lasek is de afkorting van Laser Assisted Epithelial Keratomileusis. Na de Lasik-methode is dit de meest gebruikte methode waarbij geen hoornvlies wordt weggeklapt(flap)

Lasik
Lasik is de afkorting van Laser Assisted In Situ Keratomileusis. Bij deze methode wordt er een stukje hoornvlies opzijgeklapt, waarna de laser de bolling van de bolling van het hoornvlies.

M
Micron
Micron is een 1/1000 van een millimeter en deze maatvoering wordt vaak gebruikt bij laserbehandelingen.

N
Nystagmus
Nystagmus is een aandoening van het oog en wordt ook wel trillende of wiebelogen genoemd. Bij dit verschijnsel bewegen de ogen op een specifieke manier heen en weer en de patient heeft hier geen invloed op.

Netvlies
Het netvlies is de lichtgevoelige achterkant van het oog en bevat kegeltjes en staafjes. Het binnentredende licht wordt hierop geprojecteerd en zo ontstaat er beeld.

P
PRK
PRK is de afkorting voor Photo Refractive Keratectomy. Bij deze ooglaserbehandeling wordt het epitheel losgeweekt en verwijderd voordat de behandeling begint. Na de behandeling groeit het epitheel op een natuurlijke manier weer aan.

R
Refractie
Refractie is de medische term voor breking van het licht.

Refractiechirurgie
Refractiechirurgie houdt zich bezig met het corrigeren van de breking van het licht in of op het oog.

S
Stroma
Het stroma is het centrale en dikste gedeelte van het hoornvlies en hier vindt de feitelijke ooglaserbehandeling plaats.

V
Verziendheid
De latijnse benaming voor verziendheid is hypermetropie en wordt gebruikt wanneer u voorwerpen van dichtbij niet goed scherp kunt zien. De waardes van de verziendheid worden uitgedrukt in "plus"

Vooronderzoek
Bij een vooronderzoek wordt er goed gekeken naar de haalbaarheid van een laserbehandeling. Ook wordt de mate van de refractiebehandeling van een oog gemeten en besproken.
Share/Bookmark
Vraag informatie aan!
Vul dit formulier in, U ontvangt gratis en vrijblijvend informatie van geïnteresseerde ooglaserklinieken
De heer  Mevrouw
Voornaam:
Naam:*
Postcode:*
Telefoon:*
E-mail adres:*
Wilt u op de hoogte blijven van nieuwe ontwikkelingen middels onze nieuwsbrief?