Beste kliniek
Welke kliniek scoort het beste?
FYEO8.8
Retina Total Eye Care8.6
Lasik Centrum Boxtel8.6
Refractiecentrum Haaglanden8.6
OMC HanzeKliniek Groningen8.5


button-stel-je-vraag

Home » Nieuws » Pupilgrootte neemt af bij hogere leeftijd

Pupilgrootte neemt af bij hogere leeftijd

16-05-2011 (door Ooglaserplein)

De pupil, de zwarte kern van het oog waarmee we kijken, wordt kleiner naar gelang de leeftijd toeneemt. Dit blijkt uit een Amerikaans onderzoek onder 263 mensen van 18 tot en met 80 jaar. Deze informatie is belangrijk voor het ooglaser vakgebied. Immers mensen met zeer grote pupillen hebben na ooglaseren een grotere kans op het zien van strooilicht en lichtkransen rondom lichtbronnen in het donker.

 

Onderzoek naar pupilgrootte

De onderzoekers (van het Texas Tech University Health Sciences Center) hebben de pupil opgemeten bij 263 mensen van 18 tot en met 80 jaar nadat zij twee minuten in het donker hadden gezeten. Zij deden de meting met behulp van infrarood technologie. De pupilgrootte bij 20 tot en met 29-jarigen was gemiddeld 7,33 millimeter. Bij 80-jarigen was de pupilgrootte 4,85 millimeter. In onderstaande tabel staan de gemiddelde pupilgrootten per leeftijdsgroep.

Leeftijdsgroep Gemiddelde pupilgrootte in millimeter
18-19 jaar 6,85*
20-29 jaar 7,33
30-39 jaar 6,64
40-49 jaar 6,15
50-59 jaar 5,77
60-69 jaar 5,58
70-79 jaar 5,17
80 jaar 4,85

*de gemiddelde pupilgrootte is waarschijnlijk vertekend bij 18 tot 19-jarigenomdat het aantal onderzochte mensen in deze leeftijdsgroep kleiner is dan in de overige groepen.

 

Ooglaseren en pupilgrootte

Bij een ooglaser vooronderzoek wordt de pupilgrootte altijd gemeten. Het is belangrijk om te weten hoe groot de pupil kan worden in het donker. Als het gelaserde gebied van het oog kleiner is dan de maximale pupilgrootte in het donker, treden nachtzichtstoornissen op. Voorbeelden van nachtzichtstoornissen zijn verstrooid licht of lichtkransen zien rondom lichtbronnen. Iemand die bijvoorbeeld veel autorijdt in het donker kan hier hinder van ondervinden. Een pupilgrootte vanaf 7,5 tot 8 mm in het donker is aan de grote kant. Dat wil niet zeggen dat ooglaseren wordt ontraden. De pupilgrootte wordt bekeken in relatie tot andere eigenschappen van het oog, zoals de dikte van het hoornvlies. Afhankelijk van andere eigenschappen van het oog en de beschikbare ooglasermethodes zult u een advies krijgen over het resultaat dat u kunt verwachten van een ooglaserbehandeling.

 

Bron: Journal of Refractive Surgery, maart 2011Lees alle nieuwsberichtenShare/Bookmark
Vraag informatie aan!
Vul dit formulier in, U ontvangt gratis en vrijblijvend informatie van geïnteresseerde ooglaserklinieken
De heer  Mevrouw
Voornaam:
Naam:*
Postcode:*
Telefoon:*
E-mail adres:*
Wilt u op de hoogte blijven van nieuwe ontwikkelingen middels onze nieuwsbrief?