Beste kliniek
Welke kliniek scoort het beste?
FYEO8.8
Retina Total Eye Care8.6
Lasik Centrum Boxtel8.6
Refractiecentrum Haaglanden8.6
OMC HanzeKliniek Groningen8.5


button-stel-je-vraag

Home » Ooglaseren » Veel gestelde vragen

Uw vragen beantwoord

Hieronder vindt u de antwoorden op de meest gestelde vragen over ooglaseren. Heeft u ook een vraag? We horen het graag. U kunt ons dit laten weten via mail info@ooglaserplein.nl of via Twitter, Facebook of Hyves 

 

 


Wanneer kom ik niet in aanmerking voor ooglaseren?

Niet iedereen is geschikt voor ooglaseren. Een uitgebreid vooronderzoek wijst uit of uw ogen wel of niet in aanmerking komen. In een aantal gevallen kan op voorhand al aangegeven worden dat ooglaseren niet mogelijk is. Dat is in de volgende gevallen:

  • Staar
  • Een vergevorderd glaucoom
  • Een slecht regulerende suikerziekte
  • Oogonstekingen

Deze aandoeningen belemmeren een goed herstel van het oog na de ooglaserbehandeling. Bij beginnend glaucoom is ooglaseren wel mogelijk en kan het zicht verbeterd worden. Dit is wel tijdelijk. Bij suikerziekte kan in principe wel gelaserd worden als de ziekte onder controle is. Is dit niet het geval, dan wisselt de sterkte van het oog voortdurend. Als u deze aandoeningen na het ooglaseren krijgt, hebben ze geen (negatieve) invloed. 

Daarnaast zijn er ook een aantal voorwaarden waar men aan moet voldoen om in aanmerking te komen voor ooglaseren:

  • Ouder dan 18 jaar. Uw ogen moeten namelijk volgroeid zijn
  • Uw refractieafwijking dient stabiel te zijn (minimaal 1 jaar)
  • Een hogere afwijking dan +1 of -1 (minder geeft een verwaarloosbaar resultaat)
  • Geen extreem hoge afwijkingen (hoger dan circa +7 en -15. Een lensimplantatie is in deze gevallen wellicht wel een oplossing)
  • Niet zwanger zijn (heeft invloed op uw oogafwijking)

Ernstig droge ogen, een lui oog en één oog dat minder ziet dan 50%  zijn twijfelgevallen. In deze gevallen kan het uitgebreid vooronderzoek duidelijkheid geven. 


Is ooglaseren mogelijk bij een cilinderafwijking?

Ja, een cilinderafwijking kan gelaserd worden. Overigens speelt de sterkte van de cilinderafwijking hierbij wel een rol. Maar op voorhand, zonder uitgebreid vooronderzoek, kan niet verteld worden of iemand daadwerkelijk in aanmerking komt voor ooglaseren. Dit hangt van veel meer factoren af, zoals algemene gezondheid, de brilsterkte, pupilwijdte, hoornvliesdikte, traanproductie, oogdruk en de hoornvlieskromming. Al deze factoren worden uitgebreid onderzocht tijdens een vooronderzoek. Of iemand daadwerkelijk geschikt is voor ooglaseren kan dus alleen bepaald worden op basis van de resultaten van een uitgebreid vooronderzoek.

 


Waar kan ik een leesbrilcorrectie laten uitvoeren?

Vraag: Ik wil graag mijn ogen laten laseren maar om definitief van een bril af te komen wil ik ook het leesgedeelte in mijn ogen laten laseren. Kunt u mij vertellen welke instanties dit doen?

Antwoord: de volgende klinieken uit onze database bieden een leesbrilcorrectie aan:

Ooglaserselect Rotterdam  8.6 Leesbrilcorrectie  € 2399,=
 OMC Noord Groningen  7.4 Leesbrilcorrectie  €
 Kloes Eye Clinic Beverwijk  7.2  Leesbrilcorrectie  € 5800,=
 Retina Total Eye Care Driebergen  6.7  Leesbrilcorrectie  € 5300,=
 Laser Chirurgie Centrum - Apeldoorn    Leesbrilcorrectie  €
 Lasik Centrum Boxtel    Leesbrilcorrectie  €
 Rijnzicht Oogkliniek Oegstgeest    Leesbrilcorrectie  € 2300,= (vanaf)

 

Bovenstaand overzicht komt uit onze database op de website en kunt u zelf ook makkelijk terugvinden (onder beoordeling klinieken en dan ‘Leesbrilcorrectie” aanvinken) Indien bekend staan de prijzen voor 2 ogen en de beoordelingen van de klinieken ook erbij vernoemd.


Is laseren mogelijk bij een lui oog en/of staar?

Vraag:  mijn linkeroog is (erg) lui, ik heb ongeveer 15% zicht. Mijn rechteroog is twee jaar geleden behandeld tegen staar, er is een nieuwe lens geplaatst.Toch moet ik nog steeds met een (multifocale) bril door het leven en daar zou ik graag van af willen. Is laseren een optie of is dat in mijn geval te risicovol? Is een multifocale lens een goed alternatief?

 

Antwoord: Laseren is geen optie, omdat zowel voor dichtbij als veraf laseren met 1 oog niet mogelijk is.
De enige oplossing voor u zou een multifocale lensimplantatie zijn.


Komt het vaak voor dat men een leesbril moet gebruiken na het laseren van bijziendheid?

Vraag: Ik ben 57 jaar, ben bijziend en zou, wanneer na het onderzoek mijn ogen geschikt zijn voor een ooglaser behandeling, de Intralase Femtosecond willen ondergaan bij Vision Ooglaseren. Nu hoor ik dat er een mogelijkheid is dat er na het laseren geen goed zicht van dichtbij meer is als je de 40 gepasseerd bent, zelfs al heb je vóór het laseren van de ogen geen leesbril nodig gehad en voor dichtbij misschien een leesbril zou moeten gebruiken, dus dan zou ik nog niet brilloos zijn. Weet u wellicht of het vaak voorkomt dat men een leesbril moet gebruiken na het laseren van bijziendheid? En of die kans kleiner is als men een WaveFront, de gepersonaliseerde laserbehandeling laat doen?

Antwoord: Het is inderdaad mogelijk dat u na de ooglaserbehandeling een leesbril nodig heeft. Of dit zo is, zal tijdens het vooronderzoek blijken. Dat is nu niet te zeggen en hangt o.a. af van uw huidige dioptrie.
Het komt geregeld voor dat na het corrigeren van bijziendheid nog een leesbril nodig is. Dit is hetzelfde als bij personen die nooit een bril hebben hoeven dragen, maar op een gegeven moment na het 45e levensjaar voor het lezen van krant, etc.. een leesbril nodig hebben. Wavefront heeft in specifieke gevallen een meerwaarde, dit wordt ook weer duidelijk na uw vooronderzoek. Dit zal dan effect hebben op uw zichtvermogen na de ooglaserbehandeling, maar heeft geen effect op het al dan niet nodig hebben van een leesbril na de ooglaserbehandeling.


Is ooglaseren fiscaal aftrekbaar?

Nee helaas niet. Voorheen was het mogelijk om de kosten van ooglaseren als aftrekpost bijzondere ziektekosten te declareren bij de belasting, mits de zorgverzekeraar hierin niet tegemoet kwam. Deze regeling is in 2008 afgeschaft. De meeste zorgverzekeraars hebben wel een tegemoetkoming voor ooglaseren.. Lees verder


Vanaf welke leeftijd mag je je ogen laseren?

Om in aanmerking te komen voor ooglaseren hanteren de meeste klinieken de minmale leeftijd van 18 jaar. Dit omdat vanaf deze leeftijd de ogen volgroeid zijn. Belangrijk daarbij is dat de sterkte van de ogen ook minimaal één jaar stabiel zijn.   


Is het effect van een ooglaserbehandeling blijvend of verminderd het zicht weer in de loop der jaren?

Het behaalde resultaat na het ooglaseren is blijvend. Het doel van een ooglaserbehandeling is niet voor niets het definitief overbodig maken van bril en contactlenzen. Een absolute garantie kan helaas niet gegeven worden. Het is en blijft een medische behandeling. In sommige gevallen kan het zijn dat vlak na de behandeling het resultaat enigszins terugloopt.

Een herbehandeling biedt, indien mogelijk, uitkomst. Daarnaast verminderd het scherpstelvermogen van de ogen in de loop der jaren. Vanaf het 45e levensjaar hebben veel mensen hierdoor een leesbril nodig. Een ooglaserbehandeling kan dit niet voorkomen.
Kortom;  het directe resultaat van een ooglaserbehandeling is in principe blijvend. Ouderdom en natuurlijke slijtage kunnen uiteindelijk wel uw zicht verminderen.


Wanneer is het resultaat van de ooglaserbehandeling bereikt?

De snelheid van het herstel is per persoon verschillend. Dat wat u de eerste dagen ziet is niet maatgevend voor het resultaat van de behandeling. Het zicht is over het algemeen na een dag al goed. Het kan soms de eerste weken wel wat wisselend zijn en bijwerkingen zoals ‘halo’ (waas rondom voorwerpen) of ‘glare’ (moeilijk zien bij helder licht) kunnen optreden.

Deze bijwerkingen zullen vanzelf verdwijnen. Het definitieve resultaat zal na 3 á 4 maanden bereikt zijn.


Ik ben zwanger en wil mijn ogen laten laseren

Het is helaas niet mogelijk m je ogen te laseren tijdens of vlak na je zwangerschap. Tijdens de zwangerschap kan je hormoonhuishouding nogal schommelen wat invloed kan hebben op je zicht. Hierdoor is het niet mogelijk om een goede meting uit te voeren en kan er dus geen behandeling worden uitgevoerd.


Terug
Share/Bookmark
Vraag informatie aan!
Vul dit formulier in, U ontvangt gratis en vrijblijvend informatie van geïnteresseerde ooglaserklinieken
De heer  Mevrouw
Voornaam:
Naam:*
Postcode:*
Telefoon:*
E-mail adres:*
Wilt u op de hoogte blijven van nieuwe ontwikkelingen middels onze nieuwsbrief?