Beste kliniek
Welke kliniek scoort het beste?
FYEO8.8
Retina Total Eye Care8.6
Lasik Centrum Boxtel8.6
Refractiecentrum Haaglanden8.6
OMC HanzeKliniek Groningen8.5


button-stel-je-vraag

Home » Artikelen Ooglaseren » Artikelen Ooglaseren » Complicaties bij ooglaser

Complicaties bij ooglaseren

Ooglaseren is bewezen veilig. Maar zoals bij elke niet noodzakelijke medisch behandeling zijn complicaties niet uitgesloten. De kans op een complicatie is minimaal. Ooglaserbehandelingen zouden niet uitgevoerd worden, indien de behandeling met een reŽel risico gepaard zou zijn.

Uit recent onderzoek, gepubliceerd in januari 2010, blijkt het aantal complicaties na ooglaseren in de onderzochte behandelgroep op slechts 0,37% te liggen. Onder de onderzochten, bestaande uit maar liefst meer dan 3000 behandelden, waren er 11 personen waarbij een complicatie optrad.* Tegenwoordig zijn complicaties niet alleen zeldzaam maar over het algemeen ook makkelijk te verhelpen. Zo ook in het onderzoek, voor geen van de 11 personen waarbij een complicatie optrad heeft dit consequenties op langer termijn gehad.

Mogelijke complicaties bij ooglaseren

Ondanks dat complicaties zeldzaam zijn is het raadzaam om op de hoogte te zijn van de mogelijke complicaties die op kunnen treden. Hieronder staan de meest voorkomende beschreven, evenals wat de waarschijnlijke actie van de oogarts zal zijn om de complicatie te verhelpen.

Complicatie: Als er tijdens de ingreep teveel of te weinig weefsel van het hoornvlies wordt verwijderd, zal er respectievelijk overcorrectie of ondercorrectie ontstaan. Dit komt voor bij minder dan 1% van alle uitgevoerde ooglaserbehandelingen.
Oplossing: Dit kan gecorrigeerd worden met een tweede ooglaser behandeling.

Complicatie: Na de behandeling kan men last krijgen van droge ogen. Dit overkomt vooral rokers en contactlensdragers en komt veel voor in de eerste drie tot zes maanden na de operatie.
Oplossing: Wanneer men gebruik gaat maken van kunsttranen, zal er meteen verlichting optreden.

Complicatie: Het kan gebeuren dat het flapje losraakt, kreukelt of verschuift.
Oplossing: Het flapje wordt in alle voorzichtigheid teruggeplaatst of glad gestreken.

Complicatie: In zeer incidentele gevallen kan na verloop van tijd kan er zogenaamde haze vervorming optreden. Hierdoor wordt het zicht minder.
Oplossing: De oogarts zal u oogdruppels voorschrijven waardoor de klachten verholpen zullen worden.

Complicatie:  Er kunnen tijdens de operatie microscopisch kleine stofjes onder het hoornvlies geraken.
Oplossing: In dat geval wordt het flapje door een eenvoudige spoeling weer schoon gemaakt.

Complicatie: Na de behandeling kunnen infecties, allergieŽn of ontstekingen ontstaan.
Oplossing: Deze zijn eenvoudig te behelpen met de speciale oogdruppels die hiervoor voorgeschreven worden.

Complicatie: Het ontstaan van een kleine oneffenheid op het hoornvlies doordat oppervlaktecellen van het hoornvlies onder het flapje raken.
Oplossing: Dit wordt simpel verholpen door de flap te spoelen.

Indien er sprake is van een complicatie zal deze over het algemeen binnen 24 uur na de ooglaser behandeling ontstaan. In de daaropvolgende weken, maanden en jaren zijn complicaties zo goed als uitgesloten. U kunt hier meer over lezen in het artikel Ooglaseren op langer termijn ook veilig.


Meer informatie?

Wilt u meer informatie? Als u het formulier invult ontvangt u uitgebreide en gespecificeerde informatie, speciaal aangeboden door ooglaserklinieken.  

* Davison en Johnson, ĎIntraoperative Complications of Lasik Flaps using the Intralase Femtosecond Laser in 3009 casesí uit: Refract. Surg, januari 2010: 1-7Share/Bookmark
Vraag informatie aan!
Vul dit formulier in, U ontvangt gratis en vrijblijvend informatie van geïnteresseerde ooglaserklinieken
De heer  Mevrouw
Voornaam:
Naam:*
Postcode:*
Telefoon:*
E-mail adres:*
Wilt u op de hoogte blijven van nieuwe ontwikkelingen middels onze nieuwsbrief?