Beste kliniek
Welke kliniek scoort het beste?
FYEO8.8
Retina Total Eye Care8.6
Lasik Centrum Boxtel8.6
Refractiecentrum Haaglanden8.6
OMC HanzeKliniek Groningen8.5


button-stel-je-vraag

Home » Artikelen Ooglaseren » Artikelen Ooglaseren » Lange termijn effecten

Ooglaseren ook op lange termijn veilig

Door middel van een ooglaserbehandeling wordt het zicht drastisch verbeterd. Circa 95% van de behandelden vindt dat deze vrijwel direct na de operatie extreem verbeterd is. Maar wat zijn de resultaten van ooglaseren na 10 jaar? Vaak wordt er vanuit gegaan dat de effecten van ooglaseren op de lange termijn niet bekend zijn. Ooglaseren zou nog te kort worden uitgevoerd om hier duidelijke uitspraken over te kunnen doen. Ook zouden er geen wetenschappelijke onderzoeken zijn uitgevoerd naar de lange termijn effecten. Niks is minder waar.

De eerste ooglaser behandeling

De geschiedenis van het ooglaseren start eind jaren ‘40. In 1948 werd de eerste voorloper op de ooglaserbehandeling uitgevoerd. Toentertijd werd het hoorvlies los geknipt en na behandeling weer terug genaaid. De behandeling werd gezien als zeer experimenteel en werd alleen in uitzonderlijke gevallen uitgevoerd. Ook al kan de toenmalige methode niet tippen aan de nauwkeurigheid en veiligheid van huidige ooglaserbehandelingen, toch waren ook deze behandelingen effectief.

Ooglaseren door de jaren heen

Door de jaren heen is de ooglaser methode en apparatuur  flink verbeterd. Sinds begin jaren ’80 wordt er gebruikt gemaakt van een excimer laser. Dit is de apparatuur die wordt gebruikt om de ooglaser behandeling uit te voeren. Ondertussen zijn er al vele nieuwe generaties excimer lasers op de markt. De meeste klinieken gebruiken zeer recente versies. Excimer lasers uit het bouwjaar 2009 en zelfs 2010 zijn geen uitzondering.
Begin jaren ’90 werd een nieuwe ooglaser methode geïntroduceerd. Bij deze ooglaser methode werd de bovenste laag van het hoornvlies losgesneden en weggeklapt. Hierdoor blijft de bovenste laag van het hoornvlies onbeschadigd. Deze nieuwe methode werd Lasik genoemd en is anno 2010 nog steeds de meest gebruikte ooglaser methode. Sinds de introductie van de Lasik methode is er internationaal veel ervaring opgedaan met ooglaseren. Zo zijn er ongeveer 18 miljoen Lasik behandelingen uitgevoerd. Uit de ervaringen van artsen en behandelden blijkt dat het hoornvlies zich goed en stabiel herstelt en dat er geen aanleiding is tot twijfel over de effecten van de gebruikte ooglaser methode na twintig jaar. Ook het type apparatuur, de excimer laser, wordt inmiddels 30 jaar gebruikt en ook hiervan zijn geen negatieve effecten op lange termijn bekend. Deze ervaringen worden inmiddels ook ondersteund door wetenschappelijk onderzoek.

Wetenschappelijk onderzoek effecten ooglaseren

Door de jaren heen zijn er verschillende onderzoeken uitgevoerd naar de effecten van ooglaseren. Het belangrijkste onderzoek is uitgevoerd door onderzoekers van de Miguel Hernandez University Medical School in Spanje. Dit onderzoek is de grootste en de langste follow-up ooit onder ooglaseren. Aan het onderzoek deden 118 patiënten die voor een periode van maar liefst 10 jaar werden gevolgd.

De patiënten die in het onderzoek zijn gevolgd, hadden allemaal voorafgaand aan het ooglaseren een slecht tot zeer slecht gezichtsvermogen. Tien jaar na het ooglaseren blijkt dat zij nog steeds baat hebben bij het ooglaseren: hun zicht is over het algemeen niet verslechterd (Een uitzondering is de leesbril. De meeste mensen krijgen na hun 40e behoefte aan een leesbril. Daar kan een standaard Lasik operatie niets aan veranderen). Ook de mate van oogafwijking voorafgaand aan de behandeling blijkt geen enkele invloed te hebben op het resultaat op lange termijn. 
Uit het onderzoek blijkt dat er geen complicaties zijn op lange termijn.  Als er complicaties optreden gebeurt dit in de eerste paar weken na de behandeling. Complicaties jaren na de behandeling zijn zeer zeldzaam tot uitgesloten, aldus de onderzoekers. Overigens ligt het percentage complicaties bij een ooglaserbehandeling extreem laag. Ruim 97% van de behandelden ondervindt geen complicatie. De overige 3% ondervindt complicaties van voorbijgaande aard, waarbij in sommige gevallen herbehandeling nodig is.  Onder de onderzochten was dan ook een grote mate van tevredenheid over de resultaten van het ooglaseren.

Ooglaseren 2010

De resultaten van het onderzoek zijn gepubliceerd in 2007. Dit betekent dat de onderzochten hun behandeling voor 1997 hebben ondergaan. Inmiddels zijn ooglaser methodes nog verder ontwikkeld. Een grote stap in de ooglaser wereld was de introductie van de IntraLase behandeling (IntraLase is ook bekend onder de namen Femtolasik, Femtosecond en Intralasik). Bij deze behandeling wordt er helemaal geen mesje meer gebruikt. In plaats daarvan wordt een laser gebruikt. Een laser is veel sneller en preciezer dan een mesje. Hierdoor zijn deze behandelingen nog veiliger en effectiever.

Het belangrijkste blijft dat u 100% zekerheid heeft dat u geschikt bent voor een ooglaserbehandeling. Indien er sprake is van een complicatie komt dit 9 van de 10 keer doordat iemand behandeld wordt die niet geschikt is voor behandeling. Een uitgebreid vooronderzoekwaarbij uw ogen uitgebreid getest worden door middel van verschillende geavanceerde apparatuur geven de oogarts (en u!) die 100% zekerheid.

 

Meer informatie?

Wilt u meer informatie? Als u het formulier invult ontvangt u uitgebreide en gespecificeerde informatie, speciaal aangeboden door ooglaserklinieken.  

 

 

Bronnen

Boyles, S. Good long term results Lasik In: ‘WebDM Gezondheid nieuws’ januari 2007
Solve Your Problem Long-Term Effects of Lasik Eye Surgery, 2007
Dossier Nu Je ogen laten laseren: Is dat wel veilig? 2008
Ooglaseren.nl
Share/Bookmark
Vraag informatie aan!
Vul dit formulier in, U ontvangt gratis en vrijblijvend informatie van geïnteresseerde ooglaserklinieken
De heer  Mevrouw
Voornaam:
Naam:*
Postcode:*
Telefoon:*
E-mail adres:*
Wilt u op de hoogte blijven van nieuwe ontwikkelingen middels onze nieuwsbrief?