Beste kliniek
Welke kliniek scoort het beste?
FYEO8.8
Retina Total Eye Care8.6
Lasik Centrum Boxtel8.6
Refractiecentrum Haaglanden8.6
OMC HanzeKliniek Groningen8.5


button-stel-je-vraag

Home » Artikelen Ooglaseren » Artikelen Ooglaseren » Het oog en oogafwijkingen

Het oog en oogafwijkingen

Hoe werkt het oog?

Ogen vangen de lichtgolven op uit de omgeving. Wanneer een lichtstaal in het oog valt wordt deze door het hoornvlies en de lens afgebroken. Daardoor valt de lichtstraal op het netvlies.
Op het netvlies bevinden zich lichtgevoelige zenuwcellen, die een signaal naar de hersenen afgeven dat afhankelijk is van de hoeveelheid licht op de plaats van de cel op het netvlies. Alle prikkels tezamen worden door de oogzenuw naar de hersenen getransporteerd, die er een beeld van maken.

Oogafwijkingen

Welke meest voorkomende oogafwijkingen zijn er en zijn deze afwijkingen behandelbaar door middel van ooglaseren? 

Bijziendheid

Bijziendheid wordt ook wel Myopie genoemd. Bij bijziendheid valt het licht niet op het netvlies, maar voor het netvlies. Dit komt doordat de lengtedoorsnede van het oog te lang is of het hoornvlies te sterk gekromd is. Gevolg is dat men veraf wazig ziet en dichtbij scherp. De sterkte van de afwijking wordt aangeduid door middel van een minteken (-). Ooglaseren is over het algemeen een goede oplossing tegen bijziendheid, zowel voor grote als kleine sterktes.

Verziendheid

Bij verziendheid valt het licht niet op het netvlies, maar achter het netvlies. Dit komt doordat het netvlies van de lengtedoorsnede van het oog te kort is of het hoornvlies te vlak is. Het gevolg is dat men dichtbij wazig ziet en veraf scherp. De sterkte van de afwijking wordt aangeduid door middel van een plusteken (+). Bij verziendheid is ooglaseren in principe een goede oplossing.

Leeftijdsverziendheid

Leeftijdsverziendheid wordt ook wel presbyopie genoemd. Leeftijdsverziendheid ontstaat door de veroudering van het oog. Hierdoor wordt de ooglens stugger en heeft men moeite om het oog te accomoderen. Met accomoderen wordt het scherpstellen bedoeld. Gevolg is dat men dichtbij wazig ziet. Ouderdomsverziendheid treed vaak op na het 40e levensjaar. Ooglaseren is geen permanente oplossing voor ouderdomsverziendheid. Het dragen van een leesbril biedt uitkomst.

Cilinderafwijking

Ciliderafwijking wordt ook wel astigmatisme genoemd. Bij een cilinderafwijking heeft het oog geen zuivere kromming. Hierdoor valt het licht op verschillende plaatsen, zowel voor het netvlies als achter het netvlies. Gevolg is dat men zowel op verdere afstand in bepaalde mate wazig ziet, als dichtbij. De sterkte van de afwijking wordt zowel door het plus- als het minteken (+ -) aangeduid. Bij een cilinderafwijking is ooglaseren in de meeste gevallen een goede oplossing.

Hoe werkt een ooglaser?

Een ooglaser zorgt ervoor de vorm of de kromming van de het hoornvlies gewijzigd wordt. Hoe dit precies gebeurt hangt af van de oogafwijking en de gebruikte behandelmethode.

Lees hier verder over ooglasermethodes

terug

 
Share/Bookmark
Vraag informatie aan!
Vul dit formulier in, U ontvangt gratis en vrijblijvend informatie van geïnteresseerde ooglaserklinieken
De heer  Mevrouw
Voornaam:
Naam:*
Postcode:*
Telefoon:*
E-mail adres:*
Wilt u op de hoogte blijven van nieuwe ontwikkelingen middels onze nieuwsbrief?