Lensimplantatie
Wat is een lensimplantatie?
Lensimplantaties worden al ruim veertig jaar uitgevoerd. Bij een lensimplantatie is er sprake van het aanbrengen van een permanente kunstlens.
Er zijn verschillende mogelijkheden bij lensimplantatie. Zo kan een kunstlens geplaatst worden voor de eigen lens (IOL). Er wordt dan als het ware een extra lens aangebracht. Deze lens is geschikt voor mensen waarbij de eigen ooglens nog kan accomoderen.
Daarnaast kan de eigen lens vervangen worden door een kunstlens (clear lens extraction). De lens wordt voor de iris en de eigen ooglens geplaatst. Deze methode van lensimplantatie is met name geschikt voor mensen waarbij het oog niet meer kan accomoderen. De kunstlens wordt vastgemaakt aan de iris door middel van twee kleine klipjes. De lensimplantatie is permanent en zal dus niet na een bepaalde periode vervangen hoeven te worden. Wel is het mogelijk, indien noodzakelijk, om de kunstlens weer te verwijderen. De ingreep voor de lensimplantatie is wat dat betreft dus wel omkeerbaar.
De voordelen van een Lensimplantatie
Indien blijkt dat u niet geschikt ben voor een ooglaserbehandeling kunt u waarschijnlijk wel een lensimplantatie ondergaan, waardoor u alsnog verlost bent van uw lenzen of bril. Een voordeel van een lensimplantatie ten opzichtte van ooglaseren, is dat het ongedaan gemaakt kan worden. De kunstlens kan namelijk weer verwijderd worden. Een ander voordeel van een lensimplantatie is dat zeer hoge sterktes en lage sterktes gecorrigeerd kunnen worden.
De herstelperiode na een Lensimplantatie
Normaliter wordt er bij implantlenzen één oog per ingreep behandeld. Een week tot een maand later vindt de behandeling met het 2e oog plaats. De eerste dagen na de behandeling kan het zicht wazig zijn. De herstelperiode duurt maximaal 1 maand. De behandeling voor een lensimplantatie wordt over het algemeen als pijnloos ervaren. Ook na de behandeling is het niet gebruikelijk dat er pijn wordt ervaren.
Voor wie is Lensimplantatie geschikt?
Aangezien niet iedereen in aanmerking komt voor ooglaseren, ongeveer een kwart is daar namelijk niet geschikt voor, zal er van een andere optie gebruik gemaakt kunnen worden. In dat geval is het mogelijk om voor een lensimplantatie te kiezen. De behandeling wordt vaak uitgevoerd bij mensen met staar maar ook bij verziendheid, bijziendheid en/ of cilinder afwijkingen. Lensimplantatie is geschikt bij hoge refractieafwijkingen:
- Voor bijziendheid geldt een mogelijkheid van correctie van -2.00 tot -24.00 D
- Voor verziendheid geldt een correctiemogelijkheid van 2.00 tot plus 12.00 D
- Voor mensen met een cilindersterkte geldt een een correcmogelijkheid van 2 tot 7D
Of u in aanmerking komt voor een lensimplantatie wordt door de oogarts bepaald op basis van de uitkomsten van een uitgebreid vooronderzoek. U dient dus altijd voorafgaand aan een behandeling een uitgebreid vooronderzoek te ondergaan.
De prijzen van een Lensimplantatie
Prijzen voor behandeling van twee ogen liggen tussen de € 2.000,- en €4.899,- Kijk hier voor de prijzen per kliniek.
Bekijk hier een animatie film over een lensimplantatie behandeling:
Vragen? Meer informatie?
Heeft u nog vragen? Of wilt u meer informatie? Vul dan het formulier in en u ontvangt uitgebreide en gespecificeerde informatie, speciaal aangeboden door ooglaserklinieken of stel een vraag via Twitter. Ons deskundig team zal binnen 1 werkdag reageren met een objectief en onderbouwd antwoord.
terug